Ajun de Sfantul Dumitru 2020. Ce trebuie sa faci pe 25 octombrie pentru a fi sanatos tot anul
Ajun de Sfantul Dumitru 2020. Sfantul Dumitru este pomenit in fiecare an pe data de 26 octombrie. Sarbatoare vine cu o serie de traditii si obiceiuri pe care stramosii le respectau cu sfintenie.
Marele Mucenic Dumitru este venerat ca fiind unul dintre cei mai mari sfinti militari, atat in Biserica Ortodoxa, cat si in Biserica Catolica de rit bizantin si cea de rit roman. In bisericile ortodoxe si catolice de rit bizantin, precum si in cea de rit roman, se sarbatoreste la data de 26 octombrie. Crestinii ortodocsi care urmeaza calendarul iulian il sarbatoresc pe Sfantul Dumitru la 8 noiembrie.
Traditii si obiceiuri in ajun de Sf. Dumitru
In ajunul sarbatorii Sfantului Dumitru, se aprind focuri, peste care sar copii, pentru a fi sanatosi tot anul. Focul are si menirea de a alunga fiarele si de a incalzi mortii. Dupa ce focul este stins, taranii arunca un carbune in gradina, pentru ca aceasta sa primeasca putere de a rodi.
Traditii si obiceiuri de Sf. Dumitru
Ce trebuie sa faca femeile
De Sfantul Dumitru, femeile in varsta obisnuiesc sa imparta covrigi, nuci, mere, paine, struguri si prune uscate tuturor celor care sar peste foc. Tot ele pregatesc pomeni pentru cei adormiti: de Samedru se imparte coliva si colaci in forma de cruce.
De sfantul Dumitru este pacat sa te indeletnicesti cu treburile gospodaresti.
Potrivit credintei populare, Sfantul Dumitru este ziua in care toate socotelile sunt lichidate (chirii, imprumuturi), care au fost facute cu sase luni in urma, insa si incheierea altora noi.
Samedru era considerat patronul pastorilor. Pentru a putea vedea cum va fi iarna care vine, pastorii obisnuiesc sa isi aseze cojocul pe iarba in mijlocul oilor, asteptand sa vada care oaie se va aseza pe el. Daca o oaie neagra se aseaza inseamna ca iarna va fi una buna, in timp ce daca se va culca o oaie alba, iarna va fi apriga.