Când intră elevii în vacanța de iarnă. Structura anului școlar 2020-2021

Chiar dacă în viziunea multora școala din ultimele luni a semănat mai mult cu o vacanță, știm sigur că elevii sunt cu ochii cât cepele pe calendar și numără zilele până la Crăciun. Nu de alta, dar își doresc să uite, măcar pentru o perioadă, de grija lecțiilor.

Ei bine, având în vedere că 2020 este un an cu totul și cu totul special, structura anului școlar a suferit la rândul ei modificări importante, așa că semestrul I nu se va mai încheia odată cu sărbătorile de iarnă, ca anul trecut, ci va dura până în februarie.

Și primăvara vine cu o veste care în mod cert îi va bucura nespus pe micuți. Întrucât Paștele Catolic și Paștele Ortodox pică anul acesta la date destul de îndepărtate, Ministerul Educației a hotărât ca aceștia să aibă nu una, ci două vacanțe.

Sărbătorile se apropie cu pași repezi. Când începe vacanța de iarnă

Conform calendarului întocmit de reprezentanții  instituției conduse de Monica Anisie, vacanța de iarnă începe anul acesta într-o miercuri, pe 23 decembrie, cu o zi înainte de Ajunul Crăciunului. Cu alte cuvinte, cursurile online (școlile sunt închise din cauza răspândirii noului coronavirus) se vor întrerupe marți, 22 decembrie 2020.

După cele 19 zile (se întorc la cursuri pe 11 ianuarie), elevii vor avea parte, trei săptămâni mai târziu, de vacanța intersemestrială, care începe sâmbătă, 30 ianuarie 2021 și ține până duminică, 7 februarie 2021.

În conformitate cu ordinul de ministru privind aprobarea structurii anului şcolar 2020-2021, începând de miercuri, 22 decembrie 2020 şi până duminică, 10 ianuarie 2021, cei peste 3.000.000 de elevi din învăţământul preuniversitar sunt în vacanţa de iarnă.

Cursurile primului semestru se vor relua luni, 11 ianuarie şi se vor încheia vineri, 29 ianuarie. Intervalul 30 ianurie – 7 februarie 2021 este alocat vacanţei intersemestriale ce precedă cursurile semestrului al II-lea”, se arată în comunicatul transmis de Ministerul Educației.

Astfel, primul semestru are o durată de 17 săptămâni, iar cel de-al doilea debutează pe data de 8 februarie și se încheie pe 18 iunie 2021. Odată reluate cursurile, cei mici vor fi cu siguranță cu gândul la Sărbătorile Pascale.

Au și de ce, pentru că îi așteaptă două vacanțe diferite, având în vedere că Paștele Catolic și cel Ortodox pică anul acesta la date destul de îndepărtate, după cum urmează:

  • De Paștele Catolic (4 aprilie) în perioada: 2 – 11 aprilie
  • De Paștele Ortodox (2 mai) în perioada: 30 aprilie – 9 mai

Programul național ‚‚Școala Altfel’’ se va desfășura în perioada 5 octombrie 2020 – 4 iunie 2021, pe o perioadă de 5 zile consecutive lucrătoare, a căror planificare rămâne la latitudinea fiecărei unități de învățământ în parte.

Vacanța de vară începe la 18 iunie 2021, următorul an școlar, 2021-2022, urmând să înceapă la o dată din septembrie 2021 care nu a fost încă stabilită. Până atunci, elevii și profesorii vor mai avea o zi liberă de 1 iunie 2021, Ziua Copilului (cade într-o zi de marți).

Pentru clasele terminale din învățământul liceal, anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 4 iunie 2021. Bacalaureatul începe la 14 iunie, cu probele orale și continuă din 28 iunie cu probele scrise. Rezultatele finale vor fi comunicate pe 5 iulie.

Pentru clasele a VIII-a, anul școlar are 33 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 11 iunie 2021, în timp ce pentru clasele din învățământul liceal – filiera tehnologică, cu excepția claselor terminale și pentru clasele din învățământul profesional, anul școlar are 37 de săptămâni de cursuri. Elevii de clasa a VIII-a încep examenul de Evaluare națională în 22 iunie, iar rezultatele sunt așteptate în 29 iunie.

CITEȘTE ȘI...