Ce parere aveti? Noul statut al elevului, cu uniforma si fara telefon mobil la scoala

Este vorba despre un nou proiect pus în dezbatere de Ministerul Educației, care este exclusiv elevilor, nemaiavând voie să folosească telefoane mobile în școală și să poarte obligatoriu uniformă în incinta școlii.

Bineîneles că pe lângă acestea, mai sunt incluse și alte interdicții, cum ar fi:

  • nu le este permis să distrugă documentele școlare, adică cataloage, foi matricole sau carnete de elevi;
  • este interzis să aducă în incinta școlii materiale care atentează la independență, suveranitate, unitatea și integritatea națională a țării și care instigă la violență, intoleranță sau care lezează imaginea publică a școlii;
  • nu au voie să blocheze căile de acces în spațiile școlii, să dețină sau să consume în perimetrul școlii, droguri,bauturi alcoolice sau alte substante interzise, tigari, substante etnobotanice si sa participe la jocuri de noroc;
  • este absolut interzis să introduca si/sau sa foloseasca la scoala orice tipuri de arme sau produse pirotehnice, precum petarde, poctori sau spray-uri lacrimogene, paralizante.

Toate aceste sancțiuni prevăd și scăderea notei la purtare sau exmatricularea. De asemenea, elevilor nu le este permis să difuzeze materiale electorale, de devotament religios, cu caracter obscen sau pornografic;

  • sa jigneasca, sa intimideze, sa discrimineze si sa fie violenti verbal cu ceilalti colegi sau cu profesorii sau alti angajati ai scolii si nici sa aiba un limbaj neadecvat.

Te-ar putea interesa si: Cum a analizat un elev substantivul ”mama”… Relatarea unei profesoare de limba română!

La scoala, profesoara de limba romana, le da copiilor o lucrare in care, printre altele, le cere sa analizeze dintr-un text substantivul mama.

Unul dintre elevi raspunde acestei cerinte cu o propozitie simpla : „Mama nu e substantiv.”

Profesoara il penalizeaza pentru greseala sa si ii scrie pe lucrare raspunsul:

„mama = substantiv comun, numarul singular, genul feminin, cazul nominativ, functia sintactica de subiect”.

Ea le cere copiilor ca a doua zi sa vina la ora cu lucrarile semnate de catre parinti.

A doua zi, lucrarea acelui elev nu era semnata dar pe ea aparea scris ceva nou:

„Nu sunt de acord. Comun este cel mai nepotrivit apelativ pentru mama. Mama e speciala. Genul e neutru nu feminin, ea a muncit cot la cot cu barbatii si a fost blanda si frumoasa ca o sfanta.

Iar cazul nu e nominativ, ci vocativ, cand o caut strig: mama! As putea fi de acord cu numarul singular pentru ca, da, intradevar, mama e unica. Dar mama nu e substantiv, de sambata mama e inger si nu mai poate semna lucrarea, iar asta a fost semnatura mea in locul ei. Cred ca e de acord.”

Profesoara a citit si, foarte emotionata, i-a spus elevului : „Cu siguranta e de acord!”

CITEȘTE ȘI...