Cod galben de vijelii și viscol! 15 județe sunt vizate de avertizarea meteo

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare meteo Cod galben de vijelii și viscol, valabilă pentru 15 județe ale țării.

Avertizarea meteo Cod galben de vijelii este valabilă în intervalul 16 ianuarie, ora 17:00 – 17 ianuarie, ora 22:00.

În Carpații Meridionali și Occidentali și local în Banat, vântul va avea intensificări cu viteze de 60…80 km/h. La altitudini de peste 1700 m, rafalele vor depăși 100 km/h, va fi viscol și vizibilitate scăzută.

În Carpații Meridionali și Occidentali și local în Banat, vântul va avea intensificări cu viteze de 60…80 km/h. La altitudini de peste 1700 m, rafalele vor depăși 100 km/h, va fi viscol și vizibilitate scăzută.

”În intervalul menționat, îndeosebi în jumătatea de vest a țării va ploua, la munte vor fi precipitații mixte, iar la altitudini mai mari de 1700 m temporar va ninge. Cantitățile de precipitații acumulate vor depăși 20…25 l/mp, iar în Carpații Occidentali și Meridionali pe arii restrânse 50 l/mp.

Vântul va avea intensificări la munte, iar din noaptea de marți spre miercuri (17/18 ianuarie) la altitudini mari în masivele sudice va sufla tare cu viteze de peste 100…110 km/h, viscolind ninsoarea și spulberând zăpada. Local și temporar vor fi intensificări ale vântului și în restul teritoriului, cu rafale în general de 55…65 km/h, îndeosebi în vest și sud-est.”, se arată în atenționarea ANM.

După valul ploi şi ninsori din ultimele zile, vremea se va încălzi din nou, a spus Florinela Georgescu, director în Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), la Antena 3 CNN.

“De marți până joi inclusiv, așteptăm maxime mai apropiate de ce ar trebui să avem la începutul primăverii, nu la jumătatea lunii ianuarie.

Maximele despre care vorbesc se vor încadra, probabil, marți între 7 și 17 grade, miercuri și joi între 11 și 20 de grade pe partea de sud a țării.

De așteptat și la București maxime, miercuri și joi, în jurul a 19 grade, temperaturi cu mult mai ridicate decât ce ar trebui să avem în această perioadă.

De altfel, nopțile din săptămâna viitoare vor avea și ele temperaturi foarte ridicate, care ar trebui să fie, de fapt, maximele acestei perioade. Deci, o vreme deosebit de caldă”, a spus Florinela Georgescu, director în Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), vineri, la Antena 3 CNN.

În ce priveşte precipitaţiile, “într-adevăr, au fost zone în care cantitățile de apă au depășit și 50 de litri pe metrul pătrat în ultimele zile, o ploaie binevenită.

Şi la munte, stratul depus a fost și el mult așteptat, dar sigur că în situația aceasta cu încălzirea, este foarte posibil să plouă”, mai spus meteorologul.

Totuşi, chiar dacă sunt prognozate 20 de grade în luna ianuarie, nu trebuie considerat că iarna s-a încheiat, asigură meteorologul.
Val de aer tropical în România: vor fi 20 de grade în mijlocul iernii. Prognoza meteo ANM pentru perioada 16-22 ianuarie

Vremea se va încălzi în toată ţara începând de astăzi, astfel că zilele următoare, maximele vor ajunge cu mult peste cele normale în această perioadă a anului.

Temperaturile vor fi mai degrabă specifice primăverii, putând ajunge chiar şi la 19-20 de grade Celsius în sud-estul ţării, anunţă meteorologii.

De vină este, se pare, valul de aer tropical care va ajunge şi în România.

“Perioada caracterizată cu valori termice apropiate de normal, îndeosebi ziua, în majoritatea regiunilor extracarpatice, este la final.

Conform materialului de prognoză realizat de către ICON (13.01.2023, 12 UTC valabil pentru 17.01.2023, 12 UTC via meteologix.com), spațiul geografic al României va fi în calea unei advecții de aer cald, de natură tropicală.

Rezultatul acestei advecții va fi asociată cu abateri termice de până la 7 – 12C în raport cu media climatologică 1991 – 2020.

Vremea deosebit de caldă care va urma să caracterizeze spațiul geografic al României în cea mai mare parte a săptămânii viitoare este asociată cu sectorul cald al unei vaste arii depresionare extinse peste Europa.

Așa cum poate fi observat și pe materialul cu distribuția câmpului baric pentru 17.01.2023 la nivel european, în adâncire un vast talveg (la nivelul de 500 hPa gpdm / 5500 m altitudine, 12 UTC, model ICON via wetterzentrale.de, reprezentat prin nuanțe cromatice).

Atribuit, la nivelul de 1000 hPa gpdm (reprezentat prin linii albe), o arie depresionară amplă, centrată peste zona Mării Nordului și a Norvegiei.

Pe baza clasificării Hess-Brezowsky GWT, de interes tiparul TRW – talveg peste vestul Europei.

Aspectul adus în discuție este cât se poate de bine argumentat de materialul grafic cu distribuția reliefului baric”, a explicat meteorologul român Ilie Nicolae, pe pagina de Facebook.

CITEȘTE ȘI...