Cresc pensiile pentru români! Doar anumite categorii sunt vizate

Pensiile reprezintă unul dintre cele mai controversate subiecte ale momentului.

Românii se gândesc mereu la majorarea acestui venit, care nu a mai avut loc de ceva timp din cauza problemelor financiare ale statului. Se pare, totuși, că primim vești bune în acest sens.

O ordonanță pregătită de Executiv prevede majorarea cu 50% a punctajului lunar pentru calculul pensiei în cazul unei categorii de români.

Pensii mai mari pentru anumite categorii de angajați
O ordonanță pregătită de Executiv prevede majorarea cu 50% a punctajului lunar pentru calculul pensiei în ceea ce privește românii care au îndeplinit stagiul minim de cotizare și care rămân în activitate, fie în sistemul public, fie în cel privat, şi contribuie la sistemul public de pensii după împlinirea vârstei standard de pensionare.

Guvernul a stabilit că românii pot munci până la vârsta de 70 de ani. Astfel, pentru a-i stimula pe oameni să muncească până la o vârstă înaintată, s-au gândit să vină cu o majorarea a punctajului lunar pentru calculul pensiile.

Prin urmare, proiectul pregătit prevede ca ”pentru asigurații care au îndeplinit stagiul minim de cotizare și care contribuie la sistemul public de pensii după împlinirea vârstei standard de pensionare, punctajul lunar realizat în perioada respectivă va fi majorat cu 50%”.

Guvernul mai propune și modificarea legislației actuale cu reglementări menite ”să permită cumulul pensiei anticipate sau anticipate parţiale cu activităţi profesionale desfăşurate în mediul privat”.

Cu cât vor crește pensiile în 2022
Ministrul muncii, Raluca Turcan, a anunțat că în 2022 va fi aplicabilă actuala legislaţie în materie de pensii, urmând ca până la sfârşitul lui 2022 să fie adoptată o nouă lege a pensiilor. Astfel, pensiile vor crește anul următor cel puţin cu rata inflaţiei.

Ministrul a explicat că se pune presiune pe sistemul de pensii. În următorii 9 ani vor ieși la pensie „decrețeii” (copiii născuți după decretul lui Nicolae Ceușescu din 1966 prin care erau interzise avorturile – n.r.) și vor exista în plus, față de media normală, 1,8 milioane de pensionari.

CITEȘTE ȘI...