Cum arata fiul celebrei actrite Valeria Seciu.

Cum arata fiul celebrei actrite Valeria Seciu. Alexandru Cotescu, fiul „Divinei” Valeria Seciu si al regretatului actor Octavian Cotescu, traieste de ani buni la manastirea Vatoped de pe Muntele Athos, unde a imbracat haine monahale si e cunoscut sub numele de Monahul Daniil.

Acesta a povestit cum a acceptat mama lui decizia sa si cum e viata lui la manastire.

La scurt timp dupa ce tatal lui a decedat si dupa ce a terminat facultatile de constructii si teologie, Alexandru a decis sa-si dedice viata lui Dumnezeu si a ales sa traiasca printre calugari. In manastire a tradus din greaca in romana mai multe carti din scrierile sfintilor parinti. De altfel, el se numara printre traducatorii celei mai recente editii romanesti a culegerii de texte teologice „Everghetinos” (din gr., „Binefacatoarea”). In plus, el se ocupa si de toate lucrarile de reconstructie.

„Sunt oameni care cauta foarte mult, oameni care cauta putin, oameni pe care ii aduce Dumnezeu, oameni pe care ii aduce Maica Domnului fara tulburari fara indoieli. Si eu cam asa am patit. Pe mine m-a adus fara sa caut prea mult”, a declarat parintele Daniil, intr-un interviu pentru emisiunea „Romania, te iubesc” de la Pro TV.

Valeria Seciu s-a bucurat pentru ca fiul ei este fericit

Acesta a povestit in cadrul interviului si cum a acceptat mama lui decizia lui de a renunta la tot pentru a trai in rugaciune, spunand ca l-a sustinut.

„Mama a primit cu barbatie decizia mea. Mama a fost impacata ca am plecat. A fost bucuroasa ca eu sunt fericit si imi gasesc calea. Asta trebuie sa faca un parinte pana la urma. Sa se jertfeasca, sa jertfeasca linistea launtrica pentru ca fiul sau fiica, copilul sa isi gaseasca drumul in viata. Si ea a stiut sa faca lucrul acesta”, a spus el.

„Poate a fost neasteptat un pic pentru cei din jurul meu. Nu se asteptau. Ba chiar imi placea sa glumesc. Nu le spuneam multora. Imi aduc aminte ca era un prieten, un cunoscut, imi spunea: „Eu am fost in Halkidiki in vacanta”. Bravo si eu tot acolo ma duc i-am zis…si am venit in vacanta. Si am ramas in vacanta. E ca o vacanta aici intr-adevar. E mare dar pe care il face Dumnezeu unui om sa ii deschida inima si mintea sa se apropie de monahism. Nu il face multora. Si din cauza asta suntem si noi..avem de dat socoteala ca ni s-a dat darul asta si nu am stiut probabil ce sa facem cu el. Calugarul trebuie sa se sfinteasca. De aia vine aici. E simplu. Trebuie sa invete sa se cunoasca pe sine insusi si sa invete sa il iubeasca pe Dumnezeu. Si asa cum spune Sfantul Isaac Sirul, a-L iubi pe Dumnezeu inseamna a nu-ti gasi odihna decat in Dumnezeu. Si asta inseamna sfintenie. Calugarul trebuie sa ajunga se sfinteasca”, mai spune acesta, potrivit libertateapentrufemei.ro.

Parintele Daniil seamana mai mult cu tatal lui

Parintele Daniil seamana mai mult cu tatal sau si zambeste mai tot timpul. Intrebat de prezentatorul Alex Dima, daca nu cumva calea spre mantuire e mai usoara in manastire decat in lumea tumultoasa, plina de ispite, el a raspuns:

„Si eu cred e mai usor. De aia am venit aici. Daca mi se parea ca e mai usor acolo poate ca as fi ramas. Dar mi se pare ca e mai usor aici decat in afara lumii. Intr-adevar lumea are mult rau in ea si mi se pare ca e mai usor aici. Cred ca pana la urma cel mai greu lucru este sa ajungi sa iti desparti mintea de lume. Asta este cel mai greu. Si sa ti-o intorci catre launtrul tau. (…) Lumea ii invata pe oameni sa se uite spre afara, sa isi aiba atentia spre exterior. Ori, calugarul incearca sa fac exact invers. Sa se uite inlauntrul sau. Si adevarul este ca oamenii cum cresc astazi in lume nu sunt obisnuiti sa faca asta. Le e foarte greu. Si asta e cel mai greu. Celelelate sunt exterioare. Dispar cu timpul, cu varsta…lucrul cel mai greu e sa ajungi sa privesti inlauntrul tau si sa il gasesti acolo pe Dumnezeu”.

CITEȘTE ȘI...