Cum poate fi prevenită evoluția spre forme critice a bolii Covid-19? Medicul Virgil Musta vine cu explicații, în urma observațiilor

Cum poate fi prevenită evoluția spre forme critice a bolii Covid-19? Medicul Virgil Musta vine cu explicații, în urma observațiilor pe care le-a făcut în ultima perioadă la pacienții infectați cu noul coronavirus, internați la spitalul Victor Babeș din Timișoara.

Medicul spune că uneori faza I a bolii Covid-19 nu este percepută de pacienți din cauza unei simptomatologii minore, iar aceștia pot conștientiza boala direct în faza II, ceea ce poate încurca evaluarea clinică a pacientului.
Aproximativ 80% dintre pacienții care au pierdut lupta cu noul coronavirus puteau fi salvați dacă ajungeau la spital mai repede. Este vorba despre bolnavi care au fost internați la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara, iar concluzia a fost trasă în urma unei analize pe care a realizat-o doctorul Virgil Musta.

Medicul a explicat care sunt fazele de evoluție ale Covid-19 și a oferit și câteva recomandări.

„Înțelege fazele bolii Covid-19 și vei ști cum să acționezi la timp!

Postez aceste rânduri pentru a vă ajuta și mai mult să preveniți evoluția spre forme critice, în cazul infecției cu SARS-CoV-2.

Aceste recomandări vin ca urmare a observațiilor pe care le-am putut face în ultima perioadă la pacienții Covid-19 internați la spitalul Victor Babeș din Timișoara, din care a rezultat faptul că cca. 80% dintre cei care din păcate au decedat au venit târziu la spital, iar eu am convingerea că o mare parte dintre ei, puteau fi salvați dacă veneau mai devreme.

Ca să înțelegeți cât mai ușor ce știm până acum legat de fazele de evoluție a bolii, o să le explic în text mai jos, dar și în sinteză în graficul pe care îl vedeți la postare.

Recomand să copiați undeva expicațiile de mai jos, să le aveți la nevoie și să le trimiteți și altor persoane despre care știți că au fost depistate pozitiv.

Dacă știi cum evoluează boala și ce trebuie făcut, ești mult mai liniștit, inclusiv mental!

Perioada de incubație

· din momentul contactării virusului, acesta ajunge la nivelul nasului și gâtului și urmează o perioadă medie de 5-7 zile(dar poate ajunge și până la 14 zile) în care virusul se multiplică. Se numește perioada de incubație. Pacientul nu prezintă simptome, dar după câteva zile de la contactul cu persoana care i-a transmis virusul poate deveni contagios, chiar înaintea apariției primelor simptome.

Faza I

· după perioada de incubație urmează primul stadiu propriu-zis al bolii, când începe conflictul dintre virus și mecanismele de apărare ale organismului. Acest conflict produce inițial modificări minime inflamatorii în organism, ce duc la apariția primelor simptome, ce se pot întinde pe o durată de cca 5-7 zile de la apariția lor.

Cum poate fi recunoscut acest prim stadiu:

· apar simptome precum: febră sau subfebrilități, frisoane, furnicături, durere în gât, durere de cap, de mușchi, uneori dureri toracice, pierderea gustului și mirosului, oboseala, lipsa de poftă de mâncare sau altele. Poate apărea unul sau mai multe dintre semnele de mai sus. Aceste simptome nu sunt totuși foarte intense în acest stadiu și durează doar câteva zile, apoi se diminuează sau chiar dispar. Pacienții respiră bine, saturatia de O2 este peste 98% (dacă nu există o boală cronică din cauza căreia saturația era scăzută și înaintea simptomelor) si starea generala nu este foarte influentata putand desfasura activitati obisnuite;

· in cazul in care, cantitatea de virus ce intră în organism nu este foarte mare, iar imunitatea organismului este bună (competentă), atunci virusul este neutralizat și boala se oprește în acest stadiu. În triunghiul galben din grafic este reprezentată cantitatea de virus și se poate vedea cum aceasta scade (de la bază spre vârful triunghiului) datorită acțiunii imunității, până la eliminarea completă din organism;

În cazul în care cantitatea de virus este mare, iar imunitatea este totuși bună, boala se prelungește pentru că sistemul imunitar luptă cu boala, iar în urma conflictului dintre virus și imunitate apare o reacție inflamatorie mai intense, posibil și tulburări de coagulare.

Cum se recunoaste această situație:

· pacienții aflați în această situație prezintă simptome mai intense sau prelungite, poate apărea și o ușoară scădere a saturației, dar peste 93%, dar în final, sistemul imunitare, cu un ușor sprijin medicamentos (dar numai recomandat de medic) reușește să blocheze evoluția bolii spre forme severe. De aceea, este important ca medicul de familie să te monitorizeze zilnic, pentru a acorda la timp sprijinul necesar stopării evoluției bolii!!!

Cel mai bine este ca boala să fie descoperită în această primă fază, deoarece, chiar dacă va exista o cantitate mai mare de virus, medicamentele antivirale (prescrise numai de către medic) acordate la timp ajută organismul să învingă virusul în acest stadiu. Totodată, dacă știm că simptomele de mai sus sunt cauzate de infecția cu SARS-CoV-2, suntem mai precauți la semnele posibile de severitate pe care le veți vedea mai jos și putem acționa mai rapid, motiv pentru care este recomandată testarea PCR la primele suspiciuni întemeiate.

Uneori, faza I nu este percepută de pacienți, din cauza unei simptomatologii minore, iar pacienți pot conștientiza boala direct în faza II, aspect ce poate încurca evaluarea clinică a pacientului. De aceea, este important să ne analizăm bine, pe baza acestor explicații, pentru a evalua corect situția. Până acum, la aproximativ 60% dintre bolnavi, cei care se încadrează la forme asimptomatice și usoare, boala s-a oprit în această primă fază.