Cum vrea Dragnea sa fure alegerile din 26 mai si sa paroleze Romania

Confruntat cu iminenta unui verdict care l-ar putea trimite direct in puscarie, Liviu Dragnea trece la planul ultim si anunta practic ca va trece tara prin foc si sabie ca sa scape. Liviu Dragnea a transformat alegerile din 26 mai intr-un scrutin despre el, in ultima sansa de a scapa cu orice pret.

Eu nu cred ca atunci cand au fixat ziua de 27 mai pentru anuntarea verdictului judecatorii ICCJ s-au gandit ca vor pronunta solutia in functie de rezultatul alegerilor si al referendumului. Fixarea pronuntarii la o saptamana dupa ultimul termen de judecata mi se pare absolut rezonabila.

Este adevarat ca procesul a durat mult, dar nu din motive imputabile acestui complet. Mai intai am avut toata epopeea completurilor de 5 ICCJ in baza deciziei CCR. In urma ei, Liviu Dragnea a schimbat doua completuri neconvenabile pana a ajuns la cel pe care l-a considerat convenabil. Se pare ca nu mai e.

Deci judecata efectiva a inceput abia in februarie. Procesul s-ar fi putut termina inca de la termenul precedent, insa o strategie absolut aberanta a procurorului de sedinta DNA a provocat inca o amanare.

Abia la termenul de luni, prestatia impecabila a procurorului de sedinta Elena Grecu a permis, prin retragerea exceptiilor de neconstitutionalitate si a solicitarilor de schimbare a incadrarii juridice, ca instanta sa ramana in pronuntare, ceea ce s-a si intamplat.

Daca judecatorii ar fi dorit sa impinga procesul peste 1 iunie, deci spre rejudecare, nu aveau decat sa mai dea un termen care sa trimita cauza dincolo de luna mai, cand s-ar fi constatat ca probele trebuie readministrate si in fata judecatorului nou intrat in complet.

Putea instanta sa se pronunte mai devreme? Teoretic, da, putea sa se pronunte in chiar ziua ultimului termen. Practic, insa, ganditi-va ca sunt 5 judecatori care trebuie sa citeasca zeci de pagini de concluzii scrise. Daca se pronuntau imediat ar fi insemnat sa o faca fara sa fi apucat sa le fi citit, ceea ce nu ar fi fost normal.

Normal este ca o instanta de judecata sa-si rezerve un timp pentru deliberare si daca va uitati in urma asa se intampla in cele mai multe dintre dosare ajunse la completul de 5 ICCJ. Ba chiar sunt destul de frecvente cazurile in care pronuntarea se amana de mai multe ori.

Nu am cum sa reprosez unei instante de judecata ca vrea sa cumpaneasca solutia finala, mai ales intr-un caz cu asemenea impact public. Daca verdictul ar fi venit imediat, nu am nicio indoiala ca indiferent de felul lui ar fi fost acuzat ca politic de una dintre tabere.

E foarte bine ca verdictul ICCJ sa nu fie contaminat politic de finalul campaniei. Dar se pare ca Dragnea vrea sa-l contamineze punand o presiune uriasa pe complet, dupa cum a lasat sa se inteleaga in interviul pentru Adevarul.

Planul e simplu si e al unui om disperat si terifiatsa isi anunte candidatura la prezidentiale in seara europarlamentarelor, cu o zi inainte de verdict, in speranta ca judecatorii nu vor indrazni sa condamne un candidat la prezidentiale. Dar pentru a face miscarea aceasta are nevoie de un scor cu 3 in fata al PSD si de invalidarea referendumului. Le poate obtine numai in conditiile unui absenteism major de la vot.

 

CITEȘTE ȘI...