Florin Citu: Valoarea punctului de pensie va avea cea mai mare crestere pe care am putut-o vedea vreodata.
Ministrul Finantelor, Florin Citu, promite ca pensiile vor creste cu un procent cum n-a mai fost pana acum.
Guvernul va face o noua impartire a finantelor din buget pentru urmatoarele luni ale anului 2020.
Vor fi alocate mai multe fonduri pentru majorarea punctului de pensie, dar si pentru Sanatate, Educatie. Totodata, Executivul anunta ca firmele aflate in dificultate vor fi ajutate, a mai spus Florin Citu.
Potrivit ministrului, acest lucru ar duce la evitarea recesiunii economice.
In prima jumatate a anului 2020 statul a cheltuit cu 45 de miliarde de lei mai mult decat a incasat. Guvernul este nevoit sa faca, de urgenta, o rectificare bugetara. Cu toate acestea, ministrul Finantelor spune ca Romania va fi una din putinele tari care va majora pensiile in plina pandemie.
”Educatia are resurse si as vrea aici sa fac o remarca – transportul, sanatate, educatie sunt domenii de unde PSD a taiat in fiecare an la rectificarea bugetara. Nu facem acest lucru, din contra suplimentam resursele pentru aceste sectoare importante. Ministerul Muncii, la care se uita toata lumea astazi, are cel mai mare buget de fapt, chiar de la inceputul anului a inceput cu cel mai mare buget. Sumele alocate in plus ajung la aproape 10 miliarde lei in plus. In ciuda a tot ceea ce a facut PSD si a incercat sa faca in aceasta perioada am reusti sa gasim resursele pentru a plati la timp si ajutoare sociale si salarii si pensii. Astazi va spunem ca da, in Romania vom creste pensiile. Valoarea punctului de pensie va avea cea mai mare crestere pe care am putut-o vedea vreodata. PSD nu a marit niciodata pensiile cu aceasta suma”, a declarat Florin Citu.
Cu toate acestea, ministrul Finantelor nu a spus concret, cu cat se vor majora pensiile. Anterior acestui anunt, se vehicula cifra de 14%.
La o pensie medie de 1.340 de lei, cat este la nivel national, asta ar insemna 188 de lei in plus.
Guvernul va cheltui peste 20 de miliarde de lei in plus pentru asistenta sociala pana la finele anului. Sunt bani pentru pensii, alocatii, ajutoare sociale si indemnizatii. La inceputul anului, in buget a fost prinsa majorarea pensiilor cu 40%, ce-i drept, dar nu si cea a alocatiilor, care a fost ulterior aprobata.
Criza sanitara a schimbat insa, calculele Guvernului. Daca in urma cu patru luni, Guvernul estima o gaura bugetara de 6,7% din produsul intern brut, acum vorbeste de 8,6%. Este un deficit bugetar mai mare chiar si decat cel inregistrat in timpul crizei de acum zece ani.