Îngrijorări mari legate de vaccinul Johnson & Johnson. Aproape 70 de milioane de doze, trimise inclusiv către UE, ar avea erori de producţie
În urma contaminării unui lot din vaccinul Johnson & Johnson, într-o fabrică din SUA, în luna februarie, aproape 70 de milioane de doze sunt acum expuse riscului de a fi interzise pentru utilizare.
Câteva milioane de doze de vaccin din acest lot au fost deja expediate către Uniunea Europeană, Canada și Africa de Sud, după cum scrie The New York Times. În plus, în jur de șase până la nouă milioane de doze din cele 70 de milioane din vaccinul Johnson & Johnson identificate recent sunt acum în așteptare în țările în care au fost exportate. Toate acestea provin din loturi care au fost produse în aceeași unitate de producție și în același interval de două zile, la sfârșitul lunii februarie, când a avut loc incidentul, potrivit oficialilor sanitari familiarizați cu situația.
Milioanele de doze au fost expediate în străinătate, inclusiv Canada, Uniunea Europeană și Africa de Sud, continuă New York Times. Aceste probleme de control al calității i-au determinat oficialii din domeniul sănătății din multe țări să suspende distribuirea altor milioane de doze, a căror siguranță este în prezent verificată.
Astfel, în total, aproximativ 70 de milioane de doze produse în această uzină sunt acum puse sub semnul întrebării de Food and Drug Administration (FDA). Instituția ar putea interzice utilizarea tuturor acestor doze.
Contaminarea accidentală a unui lot de vaccin Johnson & Johnson cu un virus inofensiv folosit pentru fabricarea vaccinului AstraZeneca din cauza angajaților de la uzina din Baltimore a fost deja dezvăluită în martie, a mai scris New York Times. Ambele vaccinuri sunt produse în același loc. Ca urmare a acestei erori, compania afectată, Emergent BioSolutions, a fost nevoită să oprească de la distribuţie aproape 15 milioane de doze de Johnson & Johnson, după ce testele au arătat că lotul nu îndeplinește cerințele de calitate.
Potrivit inspectorilor citați de cotidianul american, contaminarea ar fi avut loc după ce unii angajați nu au făcut duș și nu și-au schimbat hainele atunci când s-au mutat între zonele fabricii dedicate AstraZeneca și Johnson & Johnson. Astfel, testele de securitate au identificat urme ale virusului utilizat pentru vaccinul AstraZeneca într-un lot de vaccin Johnson & Johnson, însă FDA este îngrijorată de faptul că aria de contaminare ar fi mult mai mare.