Klaus Iohannis, anunt de ultim moment despre redeschiderea scolilor si gradinitelor

Klaus Iohannis, presedintele Romaniei a declarat ca din data de 8 februarie, odata cu inceputul semestrului al doilea, majoritatea scolilor se vor deschide.

Declaratia presedintelui Klaus Iohannis:

„Am avut pana adineaori o discutie foarte importanta cu premierul, cu ministrul Educatiei, ministrul Sanatatii si alte personalitati din domeniu. Tema discutiei a constat in: deschidem sau nu deschidem scolile pentru invatamantul fata in fata.

Si pot sa va comunic ca am ajuns – in unanimitate, cei care au participat la discutie – la o concluzie extrem de importanta.

Incepand din semestrul II, adica dupa vacanta de o saptamana care urmeaza la inceputul februarie, deci din 8 februarie, cand incepe semestrul II, majoritatea scolilor se vor redeschide.
Asta, evident, in conditiile in care pandemia evolueaza aproximativ la fel cum am avut evolutiile in ultimele saptamani. Asta insemnand: majoritatea scolilor se redeschid, elevii se intorc la scoala.

Se revine, practic, la sistemul descentralizat care tine cont de evolutia pandemiei din fiecare localitate.

Citeste si articolul : Iohannis, mesaj de ultima ora: „A venit momentul…
In acest fel, in semestrul II, in localitatile care se incadreaza in asa-numitul scenariu verde, cu relativ putine cazuri, toate scolile se redeschid fizic, copiii merg la scoala.

In localitatile care se incadreaza in scenariul galben, adica sunt ceva mai multe cazuri de infectare, lucrurile se schimba in sensul ca merg in continuare la scoala, mai exact la gradinita si la scoala, copiii de gradinita, copiii din ciclul primar, clasele I-IV, si copiii din clasele terminale – VIII, XII.

In cazul in care localitatea intra in scenariul rosu, continua pentru un timp sa mearga la scoala si la gradinita copiii de gradinita si de ciclu primar, dar ceilalti nu mai merg la scoala.

Deci, repet: scenariul verde – toti merg la scoala. Scenariul galben – gradinitele, clasele I-IV, VIII si XII merg la scoala, celelalte clase stau in on-line. Scenariul rosu, cand se depaseste numarul de 3, la inceput raman acasa copiii din clasele V-VIII si liceele, dar continua sa mearga gradinitele si clasele primare.

Citeste si articolul : Ilie Bolojan, decizie radicala, da afara jumatate din angajatii CJ Bihor
Atunci cand se ajunge cu rata de infectare peste 6, localitatea se carantineaza si toata lumea sta acasa, scolile se inchid, se merge in on-line.

Acestea sunt concluziile principale. Foarte pe scurt si despre universitati – avand in vedere ca fiecare universitate are specificul ei, decizia va fi luata la nivelul fiecarei universitati, avand in vedere autonomia universitara, insa, evident, dumnealor sunt liberi sa se alinieze la scenariul dupa care functioneaza si preuniversitarul.

Este foarte important de stiut ca toate aceste lucruri vor deveni realitate in masura in care situatia pandemica nu se inrautateste grav. Trebuie sa respectam restrictiile. Si apropo de restrictii, se schimba evaluarea pentru scoli, insa toate celelalte masuri raman in vigoare. Nu se schimba nimic altceva decat evaluarea pentru scoli.

In data de 2 februarie, inainte sa inceapa scoala, vom face tot impreuna o reevaluare a situatiei pandemice si decizia finala – repet, decizia finala – va fi luata pe 2 februarie.

Citeste si articolul : Legea privind transportul gratuit al elevilor a fost promulgata de Klaus Iohannis
Dar, inca o data, daca evolutia pandemiei va fi cum a fost in ultimele saptamani, se va intra pe acest scenariu pe care tocmai l-am descris.

Va multumesc, va doresc tuturor multa sanatate!”

CITEȘTE ȘI...