MAREA BRITANIE, PRIMA ȚARĂ DIN LUME CARE A AUTORIZAT FOLOSIREA VACCINULUI DEZVOLTAT DE PFIZER ŞI BIONTECH. PRIMELE VACCINĂRI VOR FI EFECTUATE MARŢI

În Marea Britanie începe vaccinarea în masă. Debutul campaniei va avea loc marți, când se vor face primele vaccinări.

Anunțul a fost făcut de ministrul britanic al sănătăţii, Matt Hancock, care a denumit momentul ca fiind unul „istoric”. 

Marea Britanie, una dintre țările cel mai grav afectată din Europa de pandemie, cu peste 61.000 de morţi, este prima din lume

care a autorizat folosirea vaccinului dezvoltat de Pfizer şi BioNTech şi va fi prima ţară occidentală care va începe campania de vaccinare.

Pregătirile pentru campania de vaccinare deja au început, iar Matt Hancock, a numit prima zi de vaccinare drept „V-day” (Ziua Victoriei) și a subliniat că „săptămâna care vine reprezintă un moment istoric”,

potrivit News.ro. Acesta a mai declarat că personalul din sănătate „lucrează tot weekendul pentru a pregăti lansarea programului, primele vaccinări vor fi efectuate marţi”.

Cine o să fie primii beneficiari?

Potrivit campaniei de vaccinare, primii beneficiari o să fie persoanele vulnerabile și cei cu vârsta de pese 80 de ani.

Printre aceștia se numără și regina Elisabeta a II-a și prințul Philip, care se vor vaccina curând, cei doi având 94, respectiv 99 de ani.

„Prima dată vor avea prioritate cei mai vulnerabili şi cei cu vârsta peste 80 de ani, personalul din casele pentru vârstnici şi cel din serviciul public de sănătate”, a mai declarat Matt Hancock.

Mai multe „hub-uri” vor fi instalate în 50 de spitale din Anglia, apoi 1.000 de centre de vaccinare vor fi organizate, potrivit Ministerului Sănătăţii. Marea Britanie a comandat 40 de milioane de doze din acest vaccin,

cu care vor fi protejate 20 de milioane de persoane, două doze fiind necesare pentru imunizare. 800.000 de doze sunt disponibile în primă fază în Marea Britanie.

Acest vaccin trebuie depozitat la o temperatură de -70 de grade Celsius, o provocare logistică, au subliniat autorităţile sanitare.

Dozele trebuie transportate de o companie specializată, iar decongelarea lor durează mai multe ore.

CITEȘTE ȘI...