Mergi sau nu la vot pe 26 mai, poți afla ulterior dacă CNP-ul tău a votat fără tine
Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România (APADOR-CH) anunță că românii, a doua zi după alegerile europarlamentare și referendum, pot afla prin completarea unui formular dacă CNP-ul lor a votat sau nu.
Mai exact, APDOR-CH va oferi, a doua zi după vot, formularul prin care românii pot întreba la AEP dacă codul lor numeric personal a fost sau nu folosit la votul din 26 mai privind alegerile europarlamentare și referendumul pe justiție, iar dacă da, la care dintre ele.
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) spune că Sistemul Integrat de Monitorizare a Prezenței la Vot (SIMPV) va fi folosit în ambele situații, iar acesta prevede ca, la momentul prezentării la urne, cetățenilor să li se scaneze cărțile de identitate, astfel fiind prevenite voturile multiple.
Prin urmare, indiferent dacă veți merge doar pentru unul sau pentru ambele motive la vot în ziua de 26 mai, veți avea după aceea posibilitatea de a afla dacă și CNP-ul vostru a făcut același lucru.
+++
Guvernul, prin OUG 6/2019, a introdus sistemul electronic de monitorizare a prezenței la vot, iar Ministerul de Interne informează că AEP, împreună cu Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) şi Institutul Naţional de Statistică (INS), asigură implementarea și operaționalizarea Sistemului informatic de monitorizare a prezenței la vot şi de prevenire a votului ilegal – SIMPV.
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) precizează că la alegerile pentru Parlamentul European din 26 mai, potrivit prevederilor legale aplicabile, românii plecați în străinătate nu pot să votează prin corespondență. De asemenea, legislația în vigoare nu prevede necesitatea înscrierii cetățenilor români în Registrul electoral cu adresa de reședință sau domiciliu din străinătate.
Potrivit AEP, la data de 28 februarie, în Registrul electoral erau înscriși 18.937.258 de cetățeni români cu drept de vot.
BACKGROUND
Art. 36 din Constituția României spune că:
(1) Cetăţenii au drept de vot de la vârsta de 18 ani, împliniţi până în ziua alegerilor inclusiv.
(2) Nu au drept de vot debilii sau alienaţii mintal, puşi sub interdicţie, şi nici persoanele condamnate, prin hotărâre judecătorească definitivă, la pierderea drepturilor electorale.