Mihaela Bilic: Combinația de alimente care ne ajută să fim mai fericiți
Mâncarea nu este doar un factor important pentru sănătatea noastră, ci și pentru starea de spirit.
Medicul nutriționist Mihaela Bilic a dezvăluit ce combinație de alimente ne ajută să fim mai fericiți.
Viața noastră este influențată zi de zi de emoțiile pe care le trăim. Ele se transpun și în mâncarea
pe care o alegem. Medicul nutriționist Mihaela Bilic a dezvăluit pe contul său de Instagram ce combinație de alimente ne ajută să fim mai fericiți și mai calmi.
„De data asta nu mai vorbim despre un aliment, ci despre o combinație interesantă.
Și nici despre calorii nu mai vorbim, pentru că pâinea cu brânză are efect antidepresiv- deci nu e important dacă îngrașă, ci rolul pe care-l are în inducerea stării de bine.
În alimentele proteice există 2 aminoacizi, tirozină și triptofan, aflați în competiție. Cine ajunge primul la creier,
ăla determină starea: tirozina are efect de agitație, de trezire, iar triptofanul liniștește, calmează. Carnea conține preponderent tirozină, iar brânza triptofan.
Metoda strategică pentru a crește accesul triptofan-ului în creier este asocierea dintre proteine și carbohidrați.
Când mâncăm glucide/făinoase apare în sânge insulina, care ține tirozina în circulație și lasă cale liberă pentru triptofan.
Odată ajuns la nivel cerebral, el stimulează sinteza de serotonină- hormonul stării de bine.
Chiar dacă brânza îngrașă, tăiați felia mai subțire și puneți lângă ea un colț de pâine… ca să fiți și fericiți”, a explicat Mihaela Bilic.