Ministerul Sanatatii, anunt important pentru pacientii de COVID

Ministerul Sanatatii a emis un ordin prin care bolnavii de COVID-19 pot fi vizitati de preot si de familie. De asemenea, s-au schimbat si regulile in privinta inmormantarii persoanelor decedate ca urmare a infectiei cu Sars-Cov-2.

Inhumarea „se va face in aceleasi conditii de inhumare impuse persoanelor decedate din alte cauze”.

In ceea ce priveste identificarea persoanei la internare, pe perioada epidemiei, pacientii confirmati cu infectie cu SARS-CoV-2 vor primi bratara de identificare cu numele si prenumele, completate lizibil si verificate in baza documentului de identitate, acolo unde exista posibilitatea. Daca nu exista aceasta posibilitate, documentul de identitate va fi obligatoriu fotocopiat, copia conforma cu originalul va fi semnata de un cadru medical si inclusa in foaia de observatie. In cazul decesului pacientului, in situatia pierderii actului de identitate sau a imposibilitatii familiei/reprezentantului legal de a aduce actul de identitate in original, copia va fi folosita pentru intocmirea certificatului medical constatator al decesului, scrie Digi24.

Familia/reprezentantul legal va fi informata telefonic de catre unitatile sanitare in legatura cu cazurile severe/critice si despre survenirea decesului.

In cazul decesului, se va indica prezentarea la spital pentru ridicarea decedatului in termen de 24 de ore de la deces, pentru familia/reprezentantul legal care locuieste la o distanta mai mica de 100 km de locul decesului, si de maximum 48 de ore daca acestia locuiesc la o distanta mai mare de 100 km sau in situatii speciale.

In situatia in care, in urma comunicarii telefonice a acestor conditii, familia/reprezentantul legal declara ca nu se poate ocupa personal de formalitatile de declarare a decesului in termenul stabilit (este internat in spital, este in carantina/izolare la domiciliu, sufera de o afectiune medicala grava care ii impiedica deplasarea etc.), va fi indrumat sa trimita, folosind e-mail, aplicatii de comunicare (de tip WhatsApp), fax sau alt mijloc de comunicare la distanta sau chiar printr-o persoana delegata, o declaratie semnata pe propria raspundere, la care anexeaza actul sau de identitate si o delegatie pentru o alta persoana sau un reprezentat al unei firme de pompe funebre care sa efectueze identificarea si sa ridice decedatul. Nu este permisa iesirea familiei/reprezentantului legal din izolare sau carantina pentru identificarea sau ridicarea decedatului.

Pe perioada internarii in unitatea sanitara, pacientul infectat cu SARS-CoV-2 poate beneficia, la cerere, de asistenta religioasa

Daca familia/reprezentantul legal sau delegatul acestuia nu se prezinta in intervalul de timp prevazut anterior, se va elibera certificatul medical constatator al decesului. In aceasta situatie, asistentul social sau o persoana delegata in acest sens din unitatea medicala va anunta de urgenta serviciul social de pe langa primaria locala si va declara decesul la oficiul de stare civila.