Ne aștepată carantinarea totală după alegeri? Avertismentul lui Klaus Iohannis: „Vom continua să instaurăm măsuri”

Klaus Iohannis a declarat, la palatul Cotroceni, că măsurile de carantinare se vor impune în zonele unde contextul epidemiologic

va arăta că este necesar. Șeful statului a făcut precizări legate de lockdown-ul ce se va instaura, sau nu, după alegerile parlamentare din luna decembrie.

Președintele Klaus Iohannis a adus lămuriri cu privire la frica de carantinare naționale despre care se vorbește de o bună perioadă. Românii consideră că termenul de „lockdown” se va aplica imediat

după realizarea alegerilor parlamentare din luna decembrie, însă șeful statului a explicat despre ce este vorba.

„Nu există nici o intenție. Nu vreau să promovez o carantină la nivel național după alegeri. Nu există nici o intenție de a instaura carantina națională. Lockdown-ul nu se întâmplă. Abordarea pe care am avut-o până acum se vede că dă rezultate.

Vom continua să instaurăm măsuri zonale și regionale, deci unde situația o va impune. Găsim soluții pentru rezultate constructive. Mortalitatea și gradul de ocupare al secțiilor de ATI sunt mult prea ridicate, prea multe persoane dezvolta forme severe

și necesită internare prelungită. Medicii și personalul medical depun eforturi supraumane pentru a slava vieți. Fiind solidari și responsabili putem spera să obținem rezultate pe termen lung”, a declarat Klaus Iohannis la Controceni.

Klaus Iohannis, despre crearea de noi locuri în spitalele din țară

Întrebat când se vor mai crea locuri noi în spitalele din țară pentru pacienții infectați cu noul coronavirus, președintele României a vorbit despre eforturile pe care autoritățile din sistemul sanitar le fac pentru acest lucru.

Cu privire la gradul de testare, Iohannis consideră că românii nu doresc să afle dacă sunt sau nu bolnavi, ajungând să se prezinte la spital când deja prezintă forme grave de boală. De asemenea, președintele consideră că țara noastră nu dispune de un sistem de testare suficient de bie pus la punct pentru a facilita o testare în masă a populației.

„Suntem la limită, facem eforturi pentru crearea de locuri noi în spitale. Capacitatea de testare este destul de mare, testarile se fac fie din oficiu, trimise de DSP, fie la persoane la cerere.

Nu a existat cerere, la noi nu se testează în masă, la noi nu e posibil din cauza instalației existente”, a mai adăugat Klaus Iohannis astăzi, la conferința de presă.

Se vor mai relaxa măsurile de restricție în luna decembrie?

La relaxarea măsurilor din luna decembrie nici nu putem visa, după cum explică însuși președintele. Din cauza numărului încă mare de cazuri noi raportate zilnic, nu se paote pune problema unei noi etape de eliminare a restricțiilor.

„Relaxarea măsurilor nu este posibilă. Este greu de crezut că până la mijloul lunii decembrie, sau până la sfârșitul lunii, numărul de cazuri să scadă atât de mult încât să renunțăm la restricții”, a mai afirmat Klaus Iohannis.

CITEȘTE ȘI...