Peste 100.000 de pensionari cumulează pensia cu salariul. Cine va fi exceptat de la legea cumulării pensiei cu salariul

Guvernul a adoptat, miercuri, un proiect de lege prin care este crescută opțional vârsta de pensionare la 70 de ani și este interzis cumulul pensie-salariu la stat. Parlamentarii, primarii și judecătorii CCR sunt însă exceptați de la noile măsuri.

Guvernul a adoptat, miercuri, un proiect de lege prin care este crescută opțional vârsta de pensionare la 70 de ani și este interzis cumulul pensie-salariu la stat.

Dacă Parlamentul va vota legea în forma trimisă de Guvern, după promulgare, bugetarii care cumulează pensia cu salariul vor fi nevoiți să opteze în termen de 30 de zile.

Potrivit ministrului Muncii, acum sunt 35.000 de bugetari care cumulează pensia cu salariul.

Măsura se aplică și pensionarilor din structurile ministerul de Interne, unii dintre ei ieșiți la pensie cu mult înainte de vârsta standard de pensionare, dar care au rămas angajați la stat.

Unul dintre aceste cazuri este cel al secretarului de stat din MAI, Irina Alexe, numită în funcție la propunerea USR PLUS. Alexe a intrat în atenția presei în urmă cu câțiva ani după ce s-a aflat că în 2016 s-a pensionat la doar 42 de ani, pensia ei fiind de 13.000 de lei în acea perioadă.

Potrivit ultimei declarații de avere depuse de Irina Alexe, în 2020 aceasta a încasat o pensie de serviciu în valoare totală de 170.832 de lei. La pensia de serviciu se adăugă și salariul de secretar de stat, circa 10.000 lei net/lună.

Nu este singurul caz de tânăr pensionar care ocupă o funcție în Guvernul Cîțu. Silviu Gabriel Barbu, fost judecător la Curtea de Apel București, pensionat anul trecut, la 50 de ani, a fost numit șef al Corpului de Control al prim-ministrului.

Totodată, la nivelul poliției locale mulți dintre angajați sunt pensionari din MAI. Spre exemplu, la Poliția Locală Sector 1, la începutul anului erau cel puțin șapte angajați care cumulau pensia cu salariul și care ajungeau să câștige aproximativ 20.000 de lei lunar.

În prezent, peste 100.000 de pensionari cumulează pensia cu salariul, arată datele oficiale. Dintre ei, o treime muncesc la stat, iar unii au chiar peste 70 de ani. Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a precizat că interzicerea cumulului pensie salariu nu se va aplica pentru salariații din sectorul privat.

Parlamentarii vor primi în continuare pensie și salariu
Aleșii locali, parlamentarii, miniștrii, membrii CCR și ai Curții de Conturi, și nu numai, se numără printre bugetarii exceptați din legea interzicerii cumulării pensiei cu salariul la stat.

CITEȘTE ȘI...