Raed Arafat, anunt de ultim moment. Se intampla din 14 decembrie

Raed Arafat a anuntat ca starea de alerta va fi prelungita in 14 decembrie, dar masurile aflate in vigoare in acest moment nu se vor modifica. Seful DSU ne asigura ca nu va fi lockdonwn total in Romania. Totusi, oamenii trebuie sa fie constienti ca totul depinde de noi.

„Daca luam media pe 7 zile, vedem ca exista o scadere si trebuie sa vedem daca va continua, iar asta depinde de noi”, a declarat Raed Arafat.

Ce spune Raed Arafat despre carantinarea localitatilor

„Cand vedem localitatile care au fost carantinate, toate au aratat, chiar daca au avut carantina prelungita cu inca 7 zile sau la unele chiar cu 14 zile, ca s-a reusit controlul situatiei. (…) La Timisoara, care n-a fost carantinata, au fost carantinate localitatile din jur si asta a avut un impact si asupra Timisoarei si s-a vazut ca la Timisoara este o scadere. Sibiul, la fel. La Alba, a trebuit sa prelugim”, a mai spus seful DSU.

De ce nu se poate controla carantinarea

„Atunci trebuie sa vedem de ce: nu se aplica regulile? Nu se controleaza carantinarea? Sau fiecare scrie o hartie pe proprie raspundere in care zice ca face ceva si merge de fapt si face altceva?” – a mai declarat secretarul de stat.

Ce strategie se va aplica in perioada urmatoare

„Inclusiv OMS si toata lumea vorbeste de masuri locale, zonale, nu masuri generale, nationale, adica nu lockdown national, ci mai degraba masuri care sa se concentreze pe zonele care sunt mai afectate, pana se rezolva problema acolo si banuiesc ca aceasta va fi si abordarea noastra mai departe. Eu n-am auzit pe cineva care doreste sa se intoarca la un lockdonw generalizat, fara diferentiere”, a spus Raed Arafat

Ce se intampla in ianuarie si februarie

„Dar depinde foarte mult de noi toti, pentru ca vin perioade grele, vin perioadele sarbatorilor de iarna, oamenii vor sa se plimbe, vor sa socializeze. Aici, din nou, depinde daca acceptam in perioada asta sa reducem mobilitatea, sa reducem contactele, sa ramanem in interiorul

familiei foarte apropiate, cu care traim in casa. Atunci e posibil sa evitam o situatie mult mai serioasa, care sa revina, chiar daca acum scadem ca si cifra, dar sa ne trezim ca incepe sa creasca dupa sarbatori, in ianuarie-februarie”, a mentionat Arafat.

Care sunt solutiile

„Ramanem adeptii unor solutii zonale, locale, concentrate pe rezolvarea problemelor unde apar focarele mai mari in localitati sau zone”, a punctat seful DSU.

Restrictii noi pentru sarbatorile de iarna?

Seful DSU spune ca nu s-a specificat absolut nimic despre noi restrictii si reguli impuse pe perioada sarbatorilor de iarna.

„E clar ca masurile pe care le avem acum probabil ca vor continua, adica purtarea mastii si anumite masuri care sunt implementate acum, masurile sanitare vor ramane, dar din nou, noi avem data de 14 (decembrie), momentul in care vom prelungi starea de alerta si probabil ca acest lucru se va intampla in data de 14 pentru urmatoarea luna. Vom avea o analiza cu INSP-ul si cu toata lumea asupra situatiei epidemiologice. Depinde daca continuam sa scadem sau crestem, dar la acest moment pot sa spun ca nu s-a discutat si nu exista intentii de noi restrictii” – a punctat secretarul de stat.

Vom putea petrece de sarbatori?

„Daca vorbim de intalnire privata in casa unei persoane, nu putem sa o limitam. Putem sa sfatuim, putem sa explicam, dar sa venim sa spunem cuiva, in casa lui, ca n-are voie sa aiba mai multe persoane, exista limitari la acest aspect”, a declarat Raed Arafat.

Sfatul sefului DSU pentru romani

„Sfatul nostru este foarte ferm: in perioada sarbatorilor sa nu se intample sa aducem mai multi prieteni, mai multi oameni in casa, in apartament. Sa fim foarte multi acolo, sa nu respectam regulile sanitare de baza, daca suntem din diferite case, atunci clar vom asista la o crestere, din nou, dupa sarbatori”, a spus in incheiere, Raed Arafat.

CITEȘTE ȘI...