Specialistul României, anunț de ultimă oră despre relaxarea restricțiilor. Când vom reveni la o viață normală

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-Covid-19, a vorbit în cursul zilei de joi despre momentul în care românii își vor putea relua iar viața dinaintea pandemiei.

Specialistul a atras atenția, de asemenea, asupra comportamentului pe care cetățenii vaccinați trebuie să îl aibă pentru o perioadă de timp.

România are nevoie de o imunizare în masă

Medicul militar, Valeriu Gheorghiță, a fost întrebat ieri despre momentul așteptat de toată lumea, mai exact, despre

perioada în care se vor relaxa restricțiile, iar oamenii vor putea să guste din libertatea pierdută în ultimele luni.

Coordonatorul campaniei de vaccinare a explicat că această relaxare va avea loc treptat, odată cu creșterea procentului de persoane vaccinate.

În plus, medicul a făcut apel la toate persoanele care se vaccinează, rugându-le să respecte toate măsurile de prevenție existente în acest moment. Acesta a subliniat importanța vaccinării a unui număr semnificativ de persoane, astfel încât, riscul transmiterii virusului să fie redus considerabil.

Astfel, un procent cât mai mare de perso

persoane imunizare reprezintă începutul unei reveniri la viața normală.

“Noi am spus și cu alte ocazii: e foarte important ca fiecare persoană care este vacciantă să continue să respecte măsurile de prevenție – să utilizeze masca de protecție, să păstreze distanța fizică și să mențină regulile de igienă.

Trebuie respectat acest lucru pentru o perioadă în care noi să ajungem la acel prag de imunizare colectivă de 60 – 70%. La acel moment, masa de persoane care vor fi protejate va fi suficient de mare încât probabilitatea ca două persoane receptive care au virusul să se întâlnească și să transmită la alții va fi mică.

Asta înseamnă imunitate colectivă. Practic, din 10 persoane, 7 vor fi protejate și probabilitatea ca ele să se întânească cu o persoană neprotejată, receptivă, scade foarte mult. Pe acest principiul funcționează imunizarea colectivă.

De la acel moment, putem spune, ținând cont și de rata de pozitivare a cazurilor, putem să începem dacă vreți strategia de ridicare a restricțiilor, și de revenire la normalitate, și de încheiere a acestei pandemii”, a transmis Valeriu Gheorghiță, pentru B1 TV.

Când ar trebui să se încheie vaccinarea

În cadrul aceleiași intervenții Valeriu Gheorghiță a fost întrebat dacă această campanie de vaccinare va mai exista și în anul 2022. Medicul s-a arătat extrem de optimist, afirmând faptul că nu preconizează astfel de prelungiri, vaccinarea putându-se finalize chiar în acest an.

“Eu cred că nu vom mai avea o altă campanie de vaccinare şi, chiar dacă va fi nevoie de continuarea vaccinării împotriva COVID-19, cred că acest lucru poate să intre pe structura normală a Programului Naţional de Vaccinare, prin reţeaua de medicină de familie, pentru că la acel moment sperăm să avem suficiente vaccinuri care să nu necesite condiţii speciale de păstrare şi de distribuţie”, a transmis acesta, potrivit B1TV.