Video. Incendiu la ATI Piatra-Neamț: 3 dintre pacienții răniți, în stare foarte gravă. Klaus Iohannis, o nouă reacție

Un incendiu devastator a izbucnit în secția ATI a Spitalului Județean de Urgență din Piatra Neamț, în urma căruia zece persoane și-au pierdut viața, iar alte șapte sunt în stare gravă, printre care și un medic. Incendiul a fost anunțat sâmbătă, în jurul orei 19.00, după cum a afirmat ofițerul de presă al ISU Neamț, Irina Popa.

Mesajul premierului Orban: „Vinovații vor fi trași la răspundere”

UPDATE 13.26: Premierul Ludovic Orban a transmis un mesaj de condoleanțe familiilor îndoliate și a dat asigurări celor răniți că vor primi un tratament adecvat.

Traversăm o nouă tragedie care îndoliază întreaga Românie. Aș dori, în primul rând, să exprim condoleanțe familiilor îndoliate. De asemenea, sunt cu sufletul alături de cei răniţi şi îmi doresc să se însănătoşească cât mai repede, iar pentru medicul erou, care a dat dovadă de un curaj şi spirit de sacrificiu inegalabil, am un profund respect şi m-am asigurat că va primi cel mai bun tratament posibil pentru afecţiunile sale. Garantez familiilor victimelor întreg sprijinul Guvernului”, a scris premierul pe Facebook.

Totodată el a dat asigurări că ancheta demarată va stabili responsabilii pentru tragedie. „Le promit românilor că vinovații vor fi identificați și vor fi trași la răspundere cu severitate”, a mai scris Orban.

UPDATE 13.20: La sediul Ministerului de Interne a fost convocată o nouă ședință legată de tragedia de la Piatra-Neamț, ședință la care participă secretarul de stat Bogdan Despescu, șeful Inspectoratului General pentru Situații de Urgență Dan Paul Iamandi și directorul Institutului Național de Criminalistică Romică Potorac.

Klaus Iohannis a transmis încă un mesaj după tragedia de la Piatra Neamț

UPDATE 12:10 “Este o imensă tragedie ce s-a întâmplat la Spitalul din Neamț. Tocmai vin din biserică, unde cu toții ne-am rugat pentru victimele incendiului. Ce pot să spun? Condoleanțe familiilor îndurerate, iar celor care au supraviețuit însănătoșire grabnică! Este foarte important acum să se afle foarte rapid cum a fost posibil un astfel de incendiu, pentru a evita în viitor situații similare și, evident, acest accident groaznic ne arată încă o dată, dacă a fost nevoie, de ce este absolut necesară o reformă profundă a sistemului de sănătate publică din România. Cred că echipele care au mers acolo să verifice cauzele acestui incendiu vor comunica imediat ce se află exact mersul lucrurilor și este clar că trebuie trase învățămintele de aici, pentru a preveni astfel de accidente în alte părți”, a declarat președintele la ieșirea de la biserică.

Trei dintre răniții transferați la Spitalul mobil Lețcani, în stare foarte gravă

UPDATE 12.00 Trei dintre pacienții răniți în incendiul de la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț sunt în stare foarte gravă, a declarat dr. Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi.

“Cei şase pacienţi aduşi în cursul nopţii la spitalul de la Leţcani sunt în terapie intensivă, sunt pacienţi gravi. Trei dintre ei, înţeleg din spusele medicului care acum este şi face vizita, sunt mai gravi. Din fericire, aceşti pacienţi nu au leziuni în urma unor arsuri. Avem tot ce ne trebuie pentru a asigura medical tratamentul infecţiei cu SARS-Cov-2. Vom căuta să găsim evoluţia cea mai bună”, a precizat medicul.


Guvernul a decis controale în toate secțiile ATI

UPDATE 11.25 În urma ședinței convocate de premier la Palatul Victoria duminică dimineață, guvernul a decis că toate secțiile ATI din toate unitățile medicale din țară vor fi verificate, începând de luni.

SJ Neamț a cerut un container pentru morții în incendiu. Morga era deja plină

UPDATE 10.45 Spitalul din Piatra Neamț a solicitat un container frigorific pentru morții din incendiul care a avut loc la secția ATI, scrie Digi24. Capacitatea morgii unității sanitare era depășită încă de dinainte de tragedia care a avut loc sâmbătă seara, în urma căreia au murit zece oameni. Spitalul Județean Neamț este spital COVID.


Incendiul a ucis 7 bărbați și 3 femei

UPDATE 9.40 Victimele incendiului izbucnit în Secţia Anestezie Terapie Intensivă (ATI) a Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra-Neamţ sâmbătă seara sunt 3 femei și 7 bărbați.

Cei 10 bolnavi decedați auveau vârste cuprinse între 67 și 87 de ani, a anunțat unitatea sanitară într-un comunicat de presă.


Medicul erou de la ATI Neamț, transferat la Bruxelles

UPDATE 8.35 Aeronava militară care îl transportă pe medicul ars în incendiul de la spitalul din Piatra Neaț a decolat în această dimineață, în jurul orei 7.30, de la Baza 90 din Otopeni, cu destinația Bruxelles. Zborul durează circa trei ore.


Mesajele transmise de Patriarhul Daniel şi preşedintele Klaus Iohannis după nenorocirea de la Piatra Neamţ

UPDATE 23.59 “Am aflat cu multă durere despre tragedia provocată de incendiul din secţia de “Anestezie şi Terapie Intensivă” a Spitalului Judetean din Piatra Neamţ, în seara zilei de sâmbătă, 14 noiembrie 2020, incendiu în urma căruia şi-au pierdut viaţa 10 persoane şi alte 7 au ajuns în stare critică.

In aceste momente pline de suferinta si tulburare, ne rugam lui Dumnezeu pentru odihna sufletelor celor decedati si pentru insanatosirea grabnica a celor raniti, intre care se afla si medicul de garda care a pus viata pacientilor sai mai presus de propria sa viata.

Adresam un parintesc mesaj de condoleante si consolare familiilor pacientilor decedati, rudelor, prietenilor, precum si intregului personal medical care i-a ingrijit si care a incercat sa le salveze viata”, a fost reacţia Patriarhului Daniel.

UPDATE 23.19 Președintele Klaus Iohannis a dat publicității un mesaj de condoleanțe după tragedia de la spitalul din Piatra-Neamț. „Tragedia care a avut loc la Spitalul Județean Piatra Neamț a îndoliat întreaga țară. Sunt profund îndurerat de decesul pacienților de la Secția de Terapie Intensivă și transmit condoleanțe și multă putere familiilor în aceste momente grele. Urez însănătoșire grabnică victimelor aflate în stare foarte gravă! Sunt alături de toți cei care sunt afectați de acest accident îngrozitor”, a scris Klaus Iohannis pe Facebook.

UPDATE 22.53: Potrivit Digi24, medicul care a încercat să salveze viața pacienților din Piatra-Neamț are 48 de ani și ar fi fost coleg de facultate cu ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

Nelu Tătaru, anunţ despre medicii ce au suferit arsuri în incendiul de la ATI Neamţ

UPDATE 22.43: Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a precizat că medicul care a suferit arsuri este conștient urmând să ajungă la Spitalul Floreasca în cursul acestei nopți. „Alte trei persoane din personalul medical au suferit arsuri, dar care nu necesită internare”, a precizat ministrul.

Tătaru a afirmat, după discuția din cadrul celulei de criză de la Piatra-Neamț, că va managementul spitalului  va fi trecut în subordinea directă a Ministerului Sănătății. „Coordonarea activității medicale va trebui să treacă la Ministerul Sănătății, în viitor vom avea această discuție pentru toate spitalele”, a spus ministrul.

Potrivit acestuia, secția ATI a spitalului va fi refăcută în două săptămâni, tot cu o capacitate de 16 paturi. Nelu Tătaru urmează să plece la Iași pentru a se asigura că persoanele rănite sau pacienții cu Covid-19 care au fost salvați vor primi  îngrijirile necesare.

Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, a precizat că pacienții cu Covid-19 vor fi transportați la secția modulară de la Lețcani.  „Există personal, există tot ce trebuie pentru îngrijire. Vom vedea dacă se impune să apelăm la colegi pentru arsuri (…) Cei șase pacienți au fost evaluați, sperăm că vor ajunge cu bine în aproximativ două ore”, a precizat Carmen Dorobăț, adăugând că doi dintre ei sunt intubați, fiind în stare foarte gravă.


Anchetă penală după incendiul de la ATI Piatra Neamţ. Cine e vinovat?

UPDATE 22.17: Ancheta penală privind incendiul din Piatra-Neamț va fi efectuată de către Secţia de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. „Cauza a fost înregistrată iniţial pe rolul Parchetului de pe lângă Tribunalul Neamţ, care s-a sesizat din oficiu, fiind dispusă începerea urmăririi penale in rem sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ucidere din culpă”, a anunțat Parchetul de pe lângă ICCJ.

Potrivit G4Media, ancheta va fi efectuată de către procurorii Eduard Mihai Ilie și Marius Iacob. Primul a instrumentat dosarul incediului de la Colectiv, iar al doilea pe cel al incendiului de la Maternitatea Giulești din 2010.

 

UPDATE 21.32: Marius Filip, directorul Unității de Standarde din cadrul Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate, a declarat, la Digi24, că la Spitalul Județean Piatra Neamț existau nereguli în ce privește siguranța personalului și a pacienților, la patru indicatori cu neconformități: „nu aveau responsabili pentru prevenirea incendiilor nominalizați pentru fiecare secție sau serviciu, nu aveau responsabili de intervenție în caz de incendiu declanșat, nu aveau program de instruire”.

În secția ATI, ai în primul rând curent electric și surse de oxigen, iar oxigenul în contact cu orice sursă de flacără sau cu grăsime explodează”, a precizat Marius Filip.


UPDATE 21.25: Managerul spitalului, Lucian Micu, a precizat, la Digi24, că două dintre cele zece persoane au murit la Unitatea de Primiri Urgențe, iar decesul celor doi pacienți infectați cu COVID-19 nu a avut legătură cu incendiul. „Acum pregătim transferul către Iași al medicului rănit, de unde va fi preluat de un avion militar și dus la București”, a spus Micu precizând că medicul care a suferit arsuri va fi tratat la Spitalul Floreasca. Asistenta medicală rănită a suferit arsuri de gradul I, ea urmând să fie tratată la Piatra-Neamț.

UPDATE 21.19: O celulă de criză a fost activată la sediul Ministerului de Interne, la care a sosit și primul-ministru Ludovic Orban. Premierul a discutat cu prefectul de Neamț despre situația de la Spitalul de Urgență din Piatra-Neamț.

UPDATE 21.10: Purtătorul de cuvânt al ISU Neamț, Irina Popa, a precizat că cei șapte răniți se află la unitatea de primiri urgență unde se fac încercări de stabilizare a stării lor pentru a putea fi transportați la Spitalul Sf. Spiridon din Iași.

Primarul din Piatra-Neamț, Andrei Carabelea, a precizat că deja au ajuns unele autospeciale de la Iași pentru transportul pacienților. „Sunt asistente și medici care au venit de acasă. Am văzut un domn care își recunoștea mama, a venit la spital după ce a aflat de incendiu”, a spus Carabelea. Potrivit acestuia, incediul a fost flacără doar într-unul dintre saloane, iar în celălalt salon din secția ATI a migrat fumul de la salonul învecinat.

Inquam Photos/tvmneant.ro/Flavius Corfu

Cum şi de unde a izbucnit incendiul de la ATI Neamţ

UPDATE 20.57: Spitalul de Urgență din Piatra-Neamț avea două saloane la secția de ATI. Dintre cele zece victime, opt se aflau în salonul în care a izbucnit incendiul, iar două în salonul alăturat. Medicul de gardă a suferit arsuri grave după ce a luat foc combinezonul de protecție pe care îl purta în timp ce încerca să salveze pacienții.

UPDATE 20.55: Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență, resurse din mai multe județe au fost direcționate către asistența medicală a celor răniți în incendiu:

ISU Neamț: 1 Autospecială pentru transport victime multiple și 2 ambulanțe SMURD cu medic
ISU Iași : 1 Autospecială pentru transport victime multiple și 2 ambulanțe SMURD cu medic
ISU Bacău – 1 Autospecială pentru transport victime multiple
ISU Suceava- 1 Autospecială pentru transport victime multiple
Serviciul de Ambulanță Neamț – 9 Ambulanțe tip B.

UPDATE 20.44: ISU a anunțat că numărul persoanelor care și-au pierdut viața a ajuns la 1o. Medicul de gardă care a încercat să salveze pacienții intubați se află în stare gravă. Alte șase persoane au fost rănite în incendiu.

UPDATE 20.40: Managerul Spitalului Județean de Urgență din Piatra Neamț, Lucian Micu, a precizat că incendiul a fost stins. Potrivit spuselor acestuia, medicul care a suferit arsuri grave a evacuat pacienții din salonul alăturat și a încercat să-i salveze și pe pacienții din salonul care ardea. El a fost ajutat de o asistentă care a suferit arsuri la picioare.

Potrivit lui Micu, la momentul izbucnirii incendiului se aflau internate în spital 400 de persoane, toate diagnosticate cu COVID-19.

UPDATE 20.30: Opt persoane și-au pierdut viața în urma incendiului de la Spitalul Județean din Piatra-Neamț, a precizat Nelu Tătaru,  ministrul Sănătății. „Medicul de gardă are arsuri pe 40% din suprafața corpului, cu 15-20% arsuri de gradul IV pe membre și va fi transferat la Iași”, a declarat Nelu Tătaru, care se află în drum spre Piatra-Neamț.

Pacienții dintr-un salon alăturat care nu au avut de suferit în incendiu, vor fi transferați la spitalul modular din Lețcani. Potrivit unei prime evaluari a ISU Neamț, există posibilitatea unui scurt-circuit care să fi fost cauza incendiului.


Mai multe autospeciale au fost trimise pentru intervenție, care se desfășoară la pavilionul nou. Pompierii acționează cu 5 autospeciale de stingere și 1 autoscară.

Potrivit datelor IGSU, 7 pacienți intubați și-au pierdut viața în urma incendiului. A fost activat Planul Roșu de Intervenție, din moment ce sunt internate mai multe persoane la secția de Terapie Intensivă.

Incendiu la ATI Neamț. Șapte pacienți intubați au murit. Video

Mai multe echipe de pompieri au intervenit în această seară pentru a stinge un incendiu izbucnit la secția de ATI a Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț.

23 de subofițeri cu mai multe autoutilitare se deplasează la locul izbucnirii incendiului. Conform ISU, incendiul a fost anunțat sâmbătă, în jurul orei 19. Pompierii au acționat cu 5 autospeciale de stingere și o scară și s-au format echipe de căutare – salvare pentru a identifica eventualele victime care se aflau la fața locului.

La fața locului se aflau opt oameni în momentul izbucnirii incendiului, printre care și un cadru medical, care a suferit arsuri de gradul II și III pe 80% din suprafața corpului. De asemenea, o altă victimă este în stare gravă și prezintă semne vitale slabe.

Alți opt pacienți au fost salvați și urmează să fie transferați la Spitalul Județean Iași. “1 ambulanță SMURD cu medic și 1 autospecială pentru transport victime multiple de la ISU Iași încep deplasarea către Piatra Neamț, pentru transportul victimelor către Spitalul Județean Iași”, a transmis IGSU.

“Incendiul este în procedură de evaluare și lichidare. Sunt acolo toate echipele de la ISU Neamț (…) Nu se poate intra acolo sus”, a declarat prefectul județului Neamț

CITEȘTE ȘI...